Home CIVILS News Car park drainage at new Waitrose John Lewis Store, Ipswich

Car park drainage at new Waitrose John Lewis Store, Ipswich

SHARE
, / 0

The Waitrose supermarket and John Lewis at home store, situated to the South East of Ipswich on the Futura Park development, represents a £12,000,000 investment by the John Lewis Partnership. The investment has creating 375 new jobs in the area. Opened on the 8th November 2012, the supermarket and store are next to each other enabling customers to benefit from convenient access to the vast range of products sold at both premises.

John Lewis at home has 4000m² (43,000ft²) of retail space over two floors whilst the Waitrose supermarket provides another 2500m² (27,000ft²).

A 340 space car park is available to customers at front of the complex. The asphalted area and paved pedestrian routs are drained by over 383 metres of Hauraton RECYFIX® PLUS 200 surface water drainage channels having Class D400 ductile iron HEELSAFE gratings. A further 43 metres of FASERFIX® KS 150 channels supplied with Class E600 ductile iron HEELSAFE gratings were also installed in the service areas. The channels were ordered through Collier and Catchpole, the leading builders’ merchants in Colchester. The drainage contractor was Mullen and Kelly.

The RECYFIX® PLUS channels are made from 100% recycled polyethylene-polypropylene (PE-PP) and are factory fitted with their ductile iron gratings. Each one metre length weighs less than 14 kg, so was easily handled into position. The heavier one metre FASERFIX® KS channels are made from the company’s tough fibre reinforced concrete. To facilitate with site lifting, the half metre gratings are fitted after the channel has been placed in its foundation.

Even before the final surface had been laid and despite being trafficked by site vehicles, there were no reported channel breakages during installation of either type of channel.

To further reduce installation times, end-of-run caps and pipe connection sockets were also supplied with other connection points moulded into the sides and bottom of each channel. This was a major advantage for the contractor as it helped speed the completion of the project.